Adjam át a munkám egy részét a számítógépnek?!?

Szóval egy esetleges közelgő tél árnyékában miért arról írok, hogy hogyan adjuk át a munkánk egy részét a számítógépnek?

Több oka van. Tágabb kontextusban azért, mert abban hiszek, hogy azokra a területekre érdemes koncentrálni a kreatív energiáinkat, amire van ráhatásunk. A tél majd jön vagy megy, az viszont, hogy mi módon végezzük el a ránk osztott munkát, rajtunk is múlik.

A második ok igazán kézenfekvő: ha ledelegáljuk a munkánk egy részét a számítógépnek, akkor több időnk marad átgondolni a többi feladatunkat, tarthatunk több szünetet, vagy kevesebbet kell túlóráznunk.

A harmadik ok pedig, ami hidat épít az előző kettő között, az az, hogy a feladataink részbeni automatizálásával olyan tudásra teszünk szert, amire – tél ide vagy oda – az elkövetkező években egyre bővülő igény lesz a piacon. Tehát egyszerre tudunk munkát levenni a saját vállunkról, és egy olyan tudás irányába indulni, ami úgy néz ki, sokáig kurrens lesz.

Ezen a ponton kicsit úgy érezhetitek magatokat, mint Tóth Árpád* 2017-es TED előadása közepén, amikor már sejteni lehetett, hogy hova is fut ki az eszmefuttatása…kérem maradjatok, nemsokára megosztom veletek, hogy milyen tudásra gondolok, milyen munkafolyamatok automatizálása segíthet az indulásban, és hogy a fejekben élő képtől miért sokkal egyszerűbb elindulni azon az úton, amit úgy hívnak: bevezetés a programozásba.

A cikk szerzője Varga László, az Excel1 fejlesztője és trénere

*Tóth Árpád középiskolai ének-zene tanár, tele szenvedéllyel az iránt, amit csinál. 2017-es előadása számomra a legjobb magyar nyelvű TED talk.